Witlof schotel met pastinaak crème, geitenkaas en tijm

 

Witlofschotel, maar dan net even iets anders!

Prep tijd: 35 min | Oventijd: 25 min |Totale tijd: 1 uur

Deze witlofschotel is zo lekker romig en vol met groentes! Het enige wat je voor deze witlofschotel hoeft te doen, is de pastinaak koken en te pureren tot een gladde crème. Daarna kan je de ovenschaal beleggen met de witlof en geitenkaas en even roosteren in de oven. Deze ovenschotel heb je dus zo gemaakt! Witlof kan soms een beetje een bittere smaak geven, maar door de pastinaak crème en geitenkaas wordt deze bitterheid wat verminderd. Echt een fantastisch lekker recept voor door de weeks of in het weekend.

In dit recept gebruik ik de gerijpte geitenkaas die ze vaak in ongesneden rol verkopen. Mocht deze geitenkaas niet meer beschikbaar zijn in de winkel, dan kan je ook altijd zachte geitenkaas gebruiken voor dit recept. Ook zou je de geitenkaas kunnen vervangen door bijvoorbeeld blauwe kaas, dat is ook ontzettend lekker in combinatie met een beetje honing, de pastinaak en witlof.

 
 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven op 180 graden.

  2. Schil de pastinaak en snij in blokjes of schijven en kook deze gaar in zo’n 15 minuten.

  3. Pureer de pastinaak met een staafmixer samen met een fijngesneden knoflook en de roomboter tot een gladde crème. Maak verder op smaak met peper en zout.

  4. Je kan er in dit recept voor kiezen om eerst de witlof kort te koken in melk om de bittere smaak te verminderen, of je kan de witlof direct in de ovenschaal leggen op de pastinaak crème.

  5. Snij de ui fijn of in halve ringen en beleg de ovenschaal met de pastinaak puree en de ui. Snij de witlof door de helft en verdeel deze over de ovenschaal. Snij de geitenkaas in plakken en verdeel over de ovenschaal. Besprenkel het geheel met een beetje olijfolie, honing, peper en zout en rooster in de oven voor zo’n 20-25 minuten.

  6. Garneer als laatst met de tijm en tuinkers.

Ingrediënten voor 1 schaal (2-3 personen)

400 g pastinaak

3 witlof

1 ui

1 teentje knoflook

50 g (plantaardige) roomboter

180 gerijpte geitenkaas (rol)

(eventueel melk als je de witlof eerst wenst te koken om de bittere smaak te verminderen)

Scheutje honing

Paar takjes verse tijm

Verse tuinkers

Peper en zout

Olijfolie

Eetsmakelijk!