Plaattaart met groene asperges, burrata, spinazie en verse pesto

 

Een van mijn favoriete plaattaarten voor in de lente en zomer!

Prep tijd: 15 min | Oventijd: 15-20 min |Totale tijd: 35 minuten

Deze plaattaart is toch zo ongelofelijk lekker! Vorig jaar maakte ik deze vaak in de lente en in de zomer & nu de asperges weer in het seizoen komen heb ik dit gerecht gelijk weer op tafel gezet, zo lekker! Ik dacht, het is ook wel eens tijd dat ik dit lekkere recept op m’n website ga zetten, zodat jullie hier thuis ook van kunnen genieten!

Het fijne aan plaattaarten vind ik altijd dat het zo snel op tafel staat. Ideaal voor als je even iets minder tijd hebt om iets voor te bereiden. Ook kan je dit recept goed maken op flammkuchendeeg. Hierdoor zal de plaattaart wat knapperiger worden.

Mocht je voor dit recept geen citroenpeper kunnen vinden, dan kan je natuurlijk ook heel veel andere lekkere kruiden gebruiken. Of gewoon besprenkelen met zout en peper en een beetje citroen. Citroen maakt dit recept ook zo lekker fris en gaat heerlijk samen met de burrata en asperges.

 
 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven op 180 graden.

  2. Snij de ui en halve ringen en snij de knoflook fijn. Fruit deze in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg daarna beetje bij beetje de spinazie toe en laat deze inslinken

  3. Rol het bladerdeeg uit en kerf 1 cm van de rand dun een lijn rondom het bladerdeeg met een mes. Hierdoor gaan de randen uiteindelijk opbollen. Kijk wel uit dat je niet helemaal door het bladerdeeg heen snijdt hierbij.

  4. Prik met een vork gaatjes aan de binnenkant van deze rand.

  5. Mix de crème fraîche met de pesto en beleg het bladerdeeg met dit mengsel. Verdeel hier de spinazie overheen met de ui en knoflook en leg daarna de groene asperges erop.

  6. Klop het ei en besmeer de buitenste rand met het ei.

  7. Bak de plaattaart vervolgens in de oven voor zo’n 15-20 minuten tot deze mooi goudbruin gebakken is.

  8. Verdeel vervolgens de burrata over de plaattaart en garneer met de salad pea of rucola en besprenkel als laatst met de citroenpeper.

Je kan de plaattaart warm of koud eten. Beide is lekker!

Ingrediënten voor 1 plaattaart

1 rol bladerdeeg

250 g crème fraîche

80 g verse pesto

2 kleine rode uien (of 1 grote)

1 knoflookteen

150 g burrata

200 g spinazie

100 g kleine asperges

1 ei

Snufje citroenpeper (of alleen peper en zout en eventueel wat citroenrasp of andere kruiden)

Olijfolie

Salad pea of rucola

Geniet!