Versgebakken naanbrood met tzatziki, spinazie falafel en gegrilde halloumi
Zo maak je het
Voor de spinazie falafel, mix 2/3 van de kikkererwten, sap van een halve citroen, 200 g spinazie, havermout, tahini, 2 teentjes knoflook, peterselie en komijnzaad in een foodprocessor tot een dik glad mengsel. Schep de laatste kikkererwten door het beslag zodat er een paar grote stukken kikkererwten in de falafel zitten, maak verder op smaak met peper en zout en bewaar het mengsel in de koelkast voor een half uurtje, hierdoor kan je straks makkelijker de falafel balletjes maken.
Snij ondertussen het laatste knoflook teentje fijn en mix samen met de olie en rozemarijn. Mix het zelfrijzend bakmeel en de yoghurt in een kom en mix tot een stevig deeg. Als je een stevig deeg hebt, besprenkel een schoon keukenblad met meel en kneed het deeg daarop nog even goed door voor en paar minuten. Verdeel het deeg daarna in vier gelijke stukken en rol ze met een deegroller uit tot een grote ronde vorm van ongeveer 0.5 cm dik. TIP Zorg er altijd voor dat er genoeg meel ligt op het keukenblad, anders blijft het naanbrood plakken aan het oppervlak als je het uitrolt. Verwarm vervolgens een grillpan of koekenpan zonder olie en leg het brood in de pan en besmeer de bovenkant met de kruidenolie. Als de onderkant goudbruin is draai je de broden om en bak je ze nog kort tot de andere kant ook gaar is. Om het extra lekker te maken kan je ook de andere kant nog insmeren met de kruidenolie.
Maak de falafel verder af. Zet een schaaltje met een opgeklopt ei en een schaaltje met broodkruimels klaar. Rol van het falafel mengsel balletjes, dompel ze daarna in het ei en de broodkruimels en druk de falafel een beetje plat. Bak daarna de falafel in een pan (of airfryer /oven) met olijfolie tot beiden kanten mooi goudbruin gebakken zijn.
Voor de halloumi, verhit een grilpan met een beetje olijfolie en bak de halloumi tot beiden kanten mooi goudbruin gegrild zijn.
Maak ondertussen de tzatziki en mix de Griekse yoghurt en het sap van een halve citroen. Schaaf van de komkommer 12 dunne slierten en rasp de rest van de komkommer. Voeg alleen de rasp toe aan de yoghurt voor de tzatziki en maak verder op smaak met peper en zout.
Beleg nu de naanbroden met de tzatziki, spinazie, de komkommerslierten, spinazie falafel en gegrilde halloumi.
Ingrediënten voor 4 personen
Naanbrood
300 g zelfrijzend bakmeel
225 g yoghurt
2 el rozemarijn
4 el olijfolie + extra voor het bakken
Tzatziki
6 el Griekse yoghurt
1 komkommer
Sap van een halve citroen
Peper en zout
Spinazie falafel
200 g spinazie
1 blik kikkererwten (400g)
120 g havermout
2 el tahini
3 teentjes knoflook
1 bosje peterselie
2 tl komijnzaad
Sap van een halve citroen
30 g paneermeel (broodkruimels)
1 ei
Topping
1 pak halloumi (225 g)
100 g spinazie
12 slierten komkommer
Paar blaadjes peterselie
Peper en zout