Risotto met citroen, salie en een soepje van romanesco
Zo maak je het
Snipper de ui en sjalot en snij de knoflook en salie fijn. Snij voorzichtig per persoon 3 kleine roosjes van de romanesco en kook de roosjes voor 4 minuten en spoel daarna af onder ijskoud water om de groente te blancheren. Laat vervolgens uitlekken en bewaar de roosjes als garnering
Snij de rest van de romanesco in blokjes. Fruit daarna de sjalot in een soeppan en voeg de romanesco stukjes toe. Voeg 1 liter kokend water toe en een bouillonblokje en laat op een laag pitje koken
Begin nu met het maken van de risotto. Zet nog een pan op met kokend water en voeg een bouillonblokje toe. Zet dit op een laag vuurtje
Fruit vervolgens de ui, knoflook en salie in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg daarna de risottorijst toe en bak kort tot de risotto glazig is geworden. Voeg nu beetje bij beetje wat bouillon bij de risotto. Blijf roeren tot de risotto de bouillon heeft opgenomen en voeg daarna weer wat extra bouillon toe bij de risotto. Blijf dit herhalen tot de risotto gaar is, dit duurt zo’n 20 minuten. Voeg als laatst nog de boter en een beetje parmezaanse kaas en het sap van een halve citroen toe en roer nog een keer goed door
Finishing touch
Pureer vervolgens de romanesco tot een gladde soep met een staafmixer en voeg een scheutje room toe. Zeef de soep en maak daarna verder op smaak met peper en zout.
Snij als laatst nog de roodlof in reepjes en giet daarna de soep in de borden. Zet in het midden een kookring en schep daar de risotto in. Druk goed aan met de achterkant van een lepel en haal de kookring voorzichtig weg. Garneer verder met de geblancheerde romanesco, roodlof en een paar blaadjes salie. Besprenkel als laatst nog met een beetje peper.
Ingrediënten voor 4 personen
Risotto
250 g risottorijst
1 ui
1 teen knoflook
1 groentebouillonblokje
Sap van een halve citroen
10 g verse salie
20 g roomboter
30 g parmezaanse kaas
Olijfolie
Peper en zout
Romanesco soep
1 romanesco
1 sjalotje
1 groentebouillonblokje
Scheutje kookroom
Garnering
Paar blaadjes verse salie
Handje parmezaanse kaas
1 roodlof
12 roosjes van de romanesco