Risotto met citroen, salie en een soepje van romanesco

 

Een romige risotto met de bijzondere groente romanesco

Prep tijd: 1 tot 1,5 uur | Totale tijd: 1 tot 1,5 uur

Risotto en een soepje in een! Als dit geen perfect kerstgerecht is met die prachtige romanesco torentjes, ik vind het net op mini kerstboompjes lijken. Romanesco is een geweldige groente om te zien en de smaak is ook nog eens heerlijk! Als je romanesco nog niet kent, het zal je doen denken aan een combinatie van bloemkool en broccoli, maar dan een speciale variant! Kijk eens bij een lokale groentenboer, daar kan je deze bijzondere groente vaak vinden.

 
 

Zo maak je het

  1. Snipper de ui en sjalot en snij de knoflook en salie fijn. Snij voorzichtig per persoon 3 kleine roosjes van de romanesco en kook de roosjes voor 4 minuten en spoel daarna af onder ijskoud water om de groente te blancheren. Laat vervolgens uitlekken en bewaar de roosjes als garnering

  2. Snij de rest van de romanesco in blokjes. Fruit daarna de sjalot in een soeppan en voeg de romanesco stukjes toe. Voeg 1 liter kokend water toe en een bouillonblokje en laat op een laag pitje koken

  3. Begin nu met het maken van de risotto. Zet nog een pan op met kokend water en voeg een bouillonblokje toe. Zet dit op een laag vuurtje

  4. Fruit vervolgens de ui, knoflook en salie in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg daarna de risottorijst toe en bak kort tot de risotto glazig is geworden. Voeg nu beetje bij beetje wat bouillon bij de risotto. Blijf roeren tot de risotto de bouillon heeft opgenomen en voeg daarna weer wat extra bouillon toe bij de risotto. Blijf dit herhalen tot de risotto gaar is, dit duurt zo’n 20 minuten. Voeg als laatst nog de boter en een beetje parmezaanse kaas en het sap van een halve citroen toe en roer nog een keer goed door

Finishing touch

Pureer vervolgens de romanesco tot een gladde soep met een staafmixer en voeg een scheutje room toe. Zeef de soep en maak daarna verder op smaak met peper en zout.

Snij als laatst nog de roodlof in reepjes en giet daarna de soep in de borden. Zet in het midden een kookring en schep daar de risotto in. Druk goed aan met de achterkant van een lepel en haal de kookring voorzichtig weg. Garneer verder met de geblancheerde romanesco, roodlof en een paar blaadjes salie. Besprenkel als laatst nog met een beetje peper.

Ingrediënten voor 4 personen

Risotto

250 g risottorijst

1 ui

1 teen knoflook

1 groentebouillonblokje

Sap van een halve citroen

10 g verse salie

20 g roomboter

30 g parmezaanse kaas

Olijfolie

Peper en zout


Romanesco soep

1 romanesco

1 sjalotje

1 groentebouillonblokje

Scheutje kookroom


Garnering

Paar blaadjes verse salie

Handje parmezaanse kaas

1 roodlof

12 roosjes van de romanesco

Geniet!