Quiche met pompoen, spinazie, salie, Soto en Parmezaan

 

Heerlijke winterse quiche met pompoen

Prep tijd: 30 min | Oven tijd: 30-35 min | Totale tijd: 1 uur

Deze quiche is perfect voor de winter. Heerlijk met pompoen, spinazie, salie, Soto en Parmezaanse kaas. Misschien denk je wel ‘Soto?’ wat is dat eigenlijk? Soto is een hele lekkere Indonesische kruidenmix met onder andere limoenblad, gember, kurkuma, kaneel, kruidnagel en nog veel meer lekkere kruiden. Deze kruiden worden veel in de Indonesische keuken gebruikt in bijvoorbeeld soepen en rendang, maar ik gebruik deze kruiden ook vaak in combinatie met pompoen, zo lekker!

Deze winterse quiche kan je zowel warm als koud eten. Vaak eet ik hem als avondeten en de volgende dag nog lekker eens bij de lunch. Een quiche is ook altijd ideaal om in te vriezen, zo kan je er een ander moment weer van genieten.

Ook is deze vegetarische quiche natuurlijk leuk om te maken tijdens de feestdagen! Ideaal om van te voren al voor te bereiden, zo heb je tijdens het diner of een lunch geen stress meer met voorbereiden.

Zelf gebruikte ik voor dit recept een quiche vorm van 26 centimeter. Ook zou je een kleinere en hogere vorm kunnen gebruiken met dezelfde ingrediënten. Het kan zijn dat de baktijd iets langer is bij een hogere vorm, hou hier rekening mee als je een andere vorm gebruikt.

 
 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Schil de pompoen en snij in blokjes. Kook vervolgens de pompoen in kokend water voor 10 minuten en giet af.

  3. Snij ondertussen de ui in halve ringen en snij de knoflook en salie fijn. Bewaar nog een klein beetje salie om later over de quiche te verdelen. Verhit een scheutje olijfolie in een (wok)pan en fruit de ui, salie en knoflook. Voeg vervolgens de spinazie toe en laat deze rustig slinken. Als de spinazie geslonken is zet je het vuur uit. Besprenkel met een beetje zout en peper.

  4. Klop de eieren op samen met de crème fraîche en de melk. Maak op smaak met peper, zout en de Soto kruiden. Voeg 50 g van de geraspte parmezaanse kaas toe.

  5. Vet de quiche vorm in met een beetje boter en leg het quiche deeg in de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

  6. Verdeel het spinazie mengsel over de bodem en verdeel vervolgens de pompoen hier overheen. Giet als laatst het ei mengsel in de quiche. Besprenkel als laatst met de overgebleven parmezaanse kaas. Bewaar eventueel nog een klein beetje parmezaanse kaas om later over de quiche te verdelen als deze uit de oven komt.

  7. Bak de quiche in de oven voor 30-35 minuten tot deze mooi goudbruin gebakken is.

  8. Besprenkel eventueel nog met de overgebleven parmezaanse kaas en fijngesneden salie bij het serveren van de quiche.

Ingrediënten voor 1 quiche (8-10 puntjes)

450 g pompoenblokjes

200 g verse spinazie

2 kleine rode uien of 1 grote

2 knoflookteentjes

250 ml crème fraîche

6 eieren

100 ml melk

1,5 tl Soto kruiden

8 g verse salie

80 g parmezaanse kaas

Olijfolie

Peper en zout

1 rol taart/quiche deeg

Boter om in te vetten

Benodigdheden

Quiche vorm 26 cm

Eetsmakelijk!