Huisgemaakte tuinbonen en venkel burger met een citroen, kurkuma mayonaise, ingelegde komkommer en gegrilde halloumi

 
IMG_1397.jpg

Heerlijke zomerse seizoensburger met verse tuinbonen en venkel

Prep tijd: 45 min | Kook tijd: 30 min | Totale tijd: 1 uur 30 min

Zoals jullie denk ik wel weten ga ik elke week naar de biologische groentetuin in Haarlem om verse groentes te oogsten. Alles wordt biologisch geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Het blijft een fantastische plek om heen te gaan & ook leuk om elke week weer verrast te worden met wat er geoogst kan worden. Gisteren kon ik veel tuinbonen en venkel oogsten en ik dacht, daar kan ik wel een leuk gerecht van maken. Het resultaat: een zomerse burger met tuinbonen, venkel, een citroen mayonaise met kurkuma, ingelegde komkommer en gegrilde halloumi. Echt een feestje op tafel!

 
IMG_1429.jpg
IMG_1431.jpg
 

Zo maak je het

  1. Snijd de komkommer met een dunschiller in dunne slierten en leg in een kleine bakje of kommetje. Giet de appelciderazijn eroverheen en hutsel even kort door elkaar. Leg de komkommer tot gebruik in de koelkast. Het beste kan je de ingelegde komkommer al een paar uur van tevoren maken, hierdoor kan de azijn goed in de komkommer trekken.

  2. Dop dan de tuinbonen als je deze vers hebt gehaald en schil de aardappelen en snij deze in blokjes. Kook de tuinbonen in zo’n 10 minuten gaar en kook in een andere pan de aardappelen in zo’n 15 minuten gaar.

  3. Rasp ondertussen de venkel klein, snipper de rode ui en snijd de knoflook fijn. Snijd daarna ook de rode peper klein en doe al deze ingrediënten alvast samen in een grote kom. Als de tuinbonen en de aardappelen gaar zijn, pureer deze dan glad met een stamper en meng samen met de ingrediënten in de kom. Zet de kom even in de koeling om af te koelen.

  4. Maak ondertussen de mayonaise en rasp hiervoor de schil van de citroen over de mayonaise, voeg de kurkuma toe en als laatst het sap van de helft van de citroen. De andere helft gebruik je straks om door het burger mengsel te doen. Roer alles goed door elkaar en zet zolang in de koeling.

  5. Als het burgermengsel is afgekoeld, mix dan het ei, de havermout en het sap van de overige halve citroen door het mengsel en maak verder op smaak met peper en zout. Vorm daarna met je handen 5-6 burgers van het mengsel.

  6. Snij de haloumi in dunne plakken en zet een grillpan op het vuur met een scheutje olijfolie. Bak de halloumi tot deze mooie goudbruine strepen heeft. Draai halverwege even om zodat beiden kanten gebakken zijn. Verhit ook een andere pan met een scheutje olijfolie of bakboter en bak de burgers langzaam aan beiden kanten goudbruin.

  7. Beleg de broodjes met de burgers, citroen kurkuma mayonaise, ingelegde komkommer, halloumi en rucola sla en eetsmakelijk!

Ingrediënten voor 5-6 burgers

1 venkel

170 g gedopte verse tuinbonen (of anders bevroren)

350 g kruimige aardappelen

1 rode ui

1 teen knoflook

1 rode peper (zaadlijst verwijderd)

50 g havermout

1 ei

225 g halloumi

Broodjes

Zakje rucola sla

Peper en zout

Ingelegde komkommer

1/2 komkommer in slierten 

50 ml appelciderazijn


Citroen mayonaise met kurkuma

4 el mayonaise 

1 citroen (rasp en sap van de halve citroen)

1 tl kurkuma poeder

Geniet!