Geroosterde auberigne met za’atar, lebaneh en rode bieten chips

 

Een heerlijk hoofdgerecht met een Mediterrane smaakcombinatie

Prep tijd: 30 min | Wachttijd: 1 nacht | Totale tijd: 1 dag

Ik blijf aubergine echt een heerlijke groente vinden en het is ook erg leuk om als hoofdgerecht te serveren op je etentje. Za’atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten met sesamzaad en sumak. Deze kruiden geven een geweldige smaak aan je aubergine en de combinatie met de zoete smaak van rode biet en frisse yoghurt krijg je een heerlijk gerecht. Psst, dit gerecht is ook heerlijk te maken op een barcebue. 

 
 

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van de labneh. Leg hiervoor een vergiet op een kom en leg hier overheen een vochtige kaas- of theedoek. Giet vervolgens de Griekse yoghurt in de doek en draai de doek dicht. Op deze manier zal de Griekse yoghurt uitlekken en hou je uiteindelijk een dikke yoghurt over. Laat de Griekse yoghurt het liefst zo lang mogelijk staan zo krijg je het beste resultaat. Maak deze dus bijvoorbeeld in de avond een dag voor je het gerecht gaat serveren

  2. Verwarm de oven voor op 180 graden

  3. Snij de rode bieten in hele dunne plakjes. Besprenkel met wat zout en leg in wat keukenpapier voor 15 minuten zodat het vocht uit de rode bieten zal trekken. Verspreid de rode bieten schijfjes vervolgens op een bakplaat en bak in de oven voor zo’n 10-15 minuten tot ze mooi krokant gebakken zijn

  4. Snij in de tussentijd de knoflook fijn en mix de olijfolie en de za’atar. Laat even staan om in te trekken

  5. Snij de aubergines door de helft en kerf horizontale en verticale lijnen in de binnenkant. Besmeer vervolgens elke binnenkant van de aubergines goed met het mengsel

  6. Zet de oven vervolgens op 200 graden als je klaar bent met de rode bieten chips

  7. Leg de aubergines op een bakplaat met bakpapier en besprenkel nog met een beetje zout en peper. Rooster in de oven voor ongeveer 30-40 minuten tot ze mooi goudbruin geroosterd zijn

Finishing touch

Mix de labneh met citroensap en een beetje zout en peper en serveer met de aubergine en rode bietenchips. Garneer eventueel nog verder met wat rode bieten poeder, extra za’atar en cress

Ingrediënten voor 4 personen

Geroosterde aubergine

2 aubergines

50 ml olijfolie

2 tl za’atar

1 teentje knoflook

Peper en zout

Labneh

500 g Griekse yoghurt

Sap van een halve citroen

Peper en zout

Rode bieten chips

2 rauwe rode bieten

Olijfolie

Snufje zout

Garnering

Rode bieten poeder

Affilla cress

Za’atar

Geniet!