Hasselback pompoen met kruidige feta

 

Een klassieker voor de feestdagen

Prep tijd: 20 min | Oventijd: 45 min |Totale tijd: 1 uur en 5 minuten

Een hasselback pompoen uit de oven, het blijft een fantastisch gerecht om op tafel te zetten tijdens de feestdagen. Het ziet er niet alleen fantastisch mooi uit, maar de smaak is ook heerlijk! De combinatie van pompoen met een kruidige opgeklopte feta met Ras el Hanout, het blijft een top combinatie.

Dit gerecht zou je ook al heel goed van tevoren kunnen voorbereiden. Je kan de feta van tevoren al goed maken en ook zou je de pompoen al voor kunnen garen in de oven. Zo hoef je op het laatste moment alleen de pompoen nog maar in de oven te schuiven om op te warmen en staat het gerecht binnen een handomdraai op tafel zonder veel stress. Zelf serveer ik het gerecht graag als bijgerecht op tafel met daarnaast lekker wat geroosterde aardappeltjes en een salade.

Mocht je dit gerecht ook liever helemaal plantaardig willen serveren? Geen probleem natuurlijk! Onder het gerecht leg ik je ook uit hoe je dit gerecht makkelijk plantaardig kan maken.

 
 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Schil de pompoen en snij de pompoen door de helft. Schep de pitten uit de pompoen. Deze kan je bewaren en verwerken tot bijvoorbeeld geroosterde pompoenpitten.

  3. Leg langs de pompoen twee latjes (bijvoorbeeld twee houten pollepels) en snij de pompoen in dunne plakes in. Doordat je er twee dunne latjes tegenaan legt kan je de pompoen niet helemaal doorsnijden en krijg je een soort waaier effect. 

  4. Leg de pompoen op de bakplaat met bakpapier. Snij de knoflook in dunne plakjes en stop deze tussen de pompoen stukjes samen met de helft van de rozemarijn takjes. 

  5. Besprenkel de pompoen met olijfolie, peper en zout en rooster in de oven voor zo’n 25 minuten. 

  6. Verdeel nu de roomboter over de pompoen en rooster daarna de pompoen nog eens in de oven voor zo’n 20 minuten tot deze helemaal gaar is. 

  7. Maak ondertussen de opgeklopte feta en mix hiervoor de feta met de crème fraîche, ras el hanout en een snufje zout en mix tot een gladde crème. 

  8. Verdeel de feta over de schaal en leg hier de pompoen over. Haal de rozemarijn uit de pompoen en vervang deze met verse rozemarijn en verse tijm. Garneer als laatst met wat fijngehakte amandelen en besprenkel het gerecht met nog een scheutje goede kwaliteit olijfolie. 

Vegan variant

Wil je dit gerecht graag helemaal plantaardig serveren? Dat kan ook zeker! In plaats van een opgeklopte feta is het ook heel lekker om bij dit gerecht een plantaardige yoghurt te serveren met Ras en Hanout. Meng hiervoor de yoghurt met de kruiden, een beetje extra peper en zout en wellicht nog lekker de rasp van een citroen. Ook zou je een plantaardige feta kunnen opkloppen in een foodprocessor met een scheutje plantaardige kookroom of plantaardige yoghurt.

Ingrediënten voor 1 schaal

1 flespompoen

10 g verse rozemarijn

3 teentjes knoflook

Olijfolie (+ beetje extra vierge olijfolie)

Peper en zout

150 g feta

250 g crème fraîche

1 el Ras en Hanout

2 el roomboter 

Handje geroosterde amandelen 

Paar takjes verse tijm

Enjoy!