Hasselback pompoen met kruidige feta
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de pompoen en snij de pompoen door de helft. Schep de pitten uit de pompoen. Deze kan je bewaren en verwerken tot bijvoorbeeld geroosterde pompoenpitten.
Leg langs de pompoen twee latjes (bijvoorbeeld twee houten pollepels) en snij de pompoen in dunne plakes in. Doordat je er twee dunne latjes tegenaan legt kan je de pompoen niet helemaal doorsnijden en krijg je een soort waaier effect.
Leg de pompoen op de bakplaat met bakpapier. Snij de knoflook in dunne plakjes en stop deze tussen de pompoen stukjes samen met de helft van de rozemarijn takjes.
Besprenkel de pompoen met olijfolie, peper en zout en rooster in de oven voor zo’n 25 minuten.
Verdeel nu de roomboter over de pompoen en rooster daarna de pompoen nog eens in de oven voor zo’n 20 minuten tot deze helemaal gaar is.
Maak ondertussen de opgeklopte feta en mix hiervoor de feta met de crème fraîche, ras el hanout en een snufje zout en mix tot een gladde crème.
Verdeel de feta over de schaal en leg hier de pompoen over. Haal de rozemarijn uit de pompoen en vervang deze met verse rozemarijn en verse tijm. Garneer als laatst met wat fijngehakte amandelen en besprenkel het gerecht met nog een scheutje goede kwaliteit olijfolie.
Vegan variant
Wil je dit gerecht graag helemaal plantaardig serveren? Dat kan ook zeker! In plaats van een opgeklopte feta is het ook heel lekker om bij dit gerecht een plantaardige yoghurt te serveren met Ras en Hanout. Meng hiervoor de yoghurt met de kruiden, een beetje extra peper en zout en wellicht nog lekker de rasp van een citroen. Ook zou je een plantaardige feta kunnen opkloppen in een foodprocessor met een scheutje plantaardige kookroom of plantaardige yoghurt.
Ingrediënten voor 1 schaal
1 flespompoen
10 g verse rozemarijn
3 teentjes knoflook
Olijfolie (+ beetje extra vierge olijfolie)
Peper en zout
150 g feta
250 g crème fraîche
1 el Ras en Hanout
2 el roomboter
Handje geroosterde amandelen
Paar takjes verse tijm