Plantaardige aubergine stoof met madeira

 

Een heerlijk stoofpotje voor de koude dagen

Prep tijd: 20 min | kooktijd: 1 uur |Totale tijd: 1 uur en 20 minuten

Stoofpotjes blijven zo lekker om te maken tijdens de koudere en donkere dagen in de winter. Vaak zijn stoofpotjes met vlees, maar met dit stoofpotje met aubergine hoef je het vlees echt voor geen moment te missen. Door de aubergine te garen op laag vuur met tomaten, krijgt de aubergine een heerlijke vlezige structuur. Dit gerecht noem ik nou echt comfort food voor in winter, maar dan ook nog eens hartstikke gezond.

Je kan de stoof zo pittig maken zoals je zelf wilt. De hoeveelheid kruiden in dit gerecht is ook op mijn eigen smaak, maar voeg zelf meer of minder toe op basis wat je zelf natuurlijk het lekkerst vindt. Zelf vind ik het lekker om de stoof licht pittig te serveren met daarbij een plantaardige yoghurt om zo het pittige in het gerecht weer frisser te maken.

Je kan de stoof serveren met wat lekker pita of bijvoorbeeld zuurdesembrood of maak een bakje met rijst om erbij te serveren. Alles kan!

 
 

Zo maak je het

  1. Snij de aubergine in de vorm van dikkere frietjes. Snipper de ui en knoflook.

  2. Fruit in een (braad)pan de ui en knoflook in olijfolie en voeg dan de droge kruiden toe (chili vlokken, paprikapoeder, cayenne, speculaaskruiden).

  3. Voeg nu de aubergine toe en blus af met de maidera. 

  4. Voeg de tomatenpuree, de tomatenblokjes en het water toe en laat op een laag vuur voor 1 uur garen met de deksel op de pan. Maak de stoof verder op smaak met peper en zout en eventueel nog een beetje extra speculaaskruiden of chili. Net hoe je het zelf het lekkerst vindt. 

  5. Serveer de aubergine stoof met een scheutje plantaardige yoghurt, verse platte peterselie en lekker brood. Ook zou je de stoof nog kunnen serveren met bijvoorbeeld rijst of andere granen.

Ingrediënten voor 4-6 personen

2 aubergines

2 rode uien

2 knoflook tenen

100 ml maidera

100 ml water

4 tl speculaaskruiden

1 tl paprika poeder

1 tl chili vlokken (of rode peper naar smaak)

1 tl cayenne poeder

800 g tomatenblokjes

100 tomatenpuree

(Plantaardige) yoghurt

Platte peterselie

Brood naar keuze om erbij te serveren (bijvoorbeeld pita of een lekker zuurdesembrood)

Olijfolie

Peper en zout

Eetsmakelijk!