Hartige taart van filo met prei, spinazie, courgette, feta en dille
Zo maak je het
Ontdooi het filodeeg in de verpakking. Dit kan je het beste al even van tevoren doen. Laat het filodeeg niet buiten de verpakking ontdooien, hierdoor droogt het uit. Verwarm daarna de oven alvast voor op 180 graden.
Rasp de courgette en knijp het vocht uit de courgette. Anders wordt de hartige taart te nat van binnen als je dit niet doet. Je kan dit met je handen doen of de courgette rasp in een theedoek leggen en dan het vocht eruit knijpen.
Snij daarna de prei in dunne ringen (hou hierbij een klein handje opzij om als laatst over de quiche te strooien) en snij de knoflook en dille fijn. Fruit de knoflook in een scheutje olijfolie in de pan en voeg daarna de prei toe. Bak dit samen even kort en voeg dan steeds een beetje spinazie toe tot deze helemaal geslonken is. Bestrooi met een snufje zout en peper, zet het vuur uit en roer de courgette en de dille door het mengsel.
Klop in een kom de eieren op met de room en brokkel 1/3 van de fetakaas in het mengsel. Voeg ook een beetje zout en peper toe.
Smelt de boter in een klein pannetje en smeer daarna elk filovel in met de roomboter. Vet de quichevorm in en leg de foliovellen steeds een klein beetje over elkaar heen in quichevorm. Ik gebruikte zelf een vorm van 18 x 28 cm. Je zou ook kunnen kiezen voor een ronde quichevorm. Stort daarna eerst de groentes in de vorm en giet daar het ei mengsel overheen. Beleg als laatst de quiche met de overgebleven preiringen en bak in de oven voor zo’n 40-45 minuten.
Haal de quiche uit de oven en brokkel de laatste fetakaas over de quiche heen. Garneer als laatst nog met een paar takjes verse dille.
Ingrediënten voor 3-4 personen
6 vellen filodeeg
1 courgette
Halve prei
300 g verse spinazie
2 knoflookteentjes
4 eieren
200 ml room
200 g feta
10 g verse dille (plus een beetje extra als garnering)
40 g ongezouten roomboter
Peper en zout
Olijfolie