Geroosterde pompoen met sesam, dukkah, gekarameliseerde wortels en een crème van pastinaak

 

Culinair genieten!

Prep tijd: 15 min | Oventijd: 30 minuten | Totale tijd: 45 minuten

Culinair genieten! Dit gerecht heeft weer wat Oosterse tintjes door de dukkah die ik gebruikt heb om de pompoen te kruiden, ik ben er echt dol op! Pompoen is zo’n lekkere winterse groente waar je zo veel verschillende gerechten mee kan maken en ik blijf het leuk vinden om steeds weer nieuwe combinaties ermee te verzinnen. Pompoen is in mijn ogen ook een ideale groente om te gebruiken in een lekker dinertje. 

 
 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden

  2. Snij de hokkaido pompoen in partjes en verwijder de pompoenpitten. Zet een bakje klaar met een opgeklopt ei en daarnaast een bakje met sesamzaad gemimed met dukkah. Dompel alle stukjes pompoen eerst in het ei en daarna in de sesamzaadjes en leg vervolgens op een met bakpapier bekleedde bakplaat. 

  3. Was de wortels en verwijder de loven tot 1 cm boven de wortel. Leg de wortels in een kleine ovenschaal en besprenkel met de honing en peper en zout

  4. Rooster de pompoen en wortels in de oven voor zo’n 30 minuten tot ze mooi gaar zijn

  5. Maak ondertussen de pastinaakpuree en schil daarvoor eerst de pastinaken. Snij vervolgens in kleine blokjes en kook gaar in zo’n 10-15 minuten. Verwijder het water en pureer de pastinaak in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg als laatst de boter en kookroom toe en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de pastinaakpuree over naar een spuitzak

  6. Snij de wortels door midden en maak de borden op met 3 pompoenpartjes, 1 gekarameliseerde wortel, een paar toefjes pastinaakpuree en besprenkel als laatst met wat zwarte sesamzaadjes, radijs kiemen en eventueel nog wat zout en peper

Ingrediënten voor 4 personen

Sesam pompoen

1 Hokkaido pompoen

1 ei

2 tl dukkah

50 g sesamzaad

Gekarameliseerde wortel

4 kleine wortels

1 el honing

peper en zout


Pastinaak puree

2 pastinaken

50 g boter

Scheutje kookroom

Garnering

Radijs kiemen

Zwart sesamzaad


Benodigdheden

Staafmixer en spuitzak

Eetsmakelijk!