Bao buns met pulled paddenstoelen, tahini, ingemaakte rode ui en sesam
Zo maak je ingemaakte rode ui
Begin met het maken van de ingemaakte rode ui. Deze is namelijk het lekkerst als je de rode ui minstens een uur in laat trekken. Snij de rode ui in ringen en mix samen met de appelciderazijn en suiker in een klein potje. Laat minstens een uur intrekken
Zo maak je bao buns
Mix de bloem, gist, olijfolie en suiker in een kom en mix het lauwwarme water beetje bij beetje erdoor en kneed tot je een mooie deegbal hebt. Bestuif je keukenblad met wat bloem en kneed het deeg nog verder voor zo’n 5-10 min tot je een mooi soepel deeg hebt. Bestrijk de deegbal met een beetje olijfolie en leg in een grote kom en bedek met een vochtige theedoek. Laat het deeg rijzen voor zo’n uur / 1,5 uur op een warme plek
Als het deeg verdubbeld is van grootte, leg het deeg dan weer op het keukenblad met wat bloem en druk de lucht er voorzichtig uit. Verdeel het deeg nu in 8 gelijken stukken en rol elk stuk tot een mooie ronde bal. Bedek de deegballetjes weer met een vochtige theedoek en laat nog even rijzen voor 30 minuten
Rol nu de deegballen uit in een ovalen vorm, bedek met een stukje bakpapier en vouw dubbel. Pak het stoommandje en leg er een laagje bakpapier in zodat het broodje niet blijft kleven aan het mandje. Prik er wel wat gaatjes in zodat de stoom erdoor kan komen later
Zet een pan op met kokend water en plaats een stoommandje boven op de pan. Zet het vuur op middelhoog en leg de broodjes erin (bij mij passen er maar 2 per keer). Doe de deksel erop en stoom de broodjes voor 10 minuten
Zo maak je de pulled paddenstoelen
Trek de paddenstoelen uit elkaar en leg in een grote kom. Snij de knoflook fijn en mix samen met een scheutje olijfolie, cayenne poeder en paprika poeder bij de paddenstoelen
Verhit een beetje olie in een pan en bak de paddenstoelen voor een paar minuten. Voeg nu de ketjap en sesam olie toe en maak verder op smaak met peper en zout. Bak nog even kort op een laag vuurtje tot de paddenstoelen gaar zijn
Maak ondertussen de tahini saus en mix daarvoor de crème fraîche met de tahini en maak verder op smaak met peper en zout
Beleg de bao buns met een beetje rucola sla, pulled paddenstoelen en ingemaakte rode ui. Maak af met de tahini saus en besprenkel de bao buns met zwart sesamzaad
Ingrediënten voor 8 bao buns
300 g bloem
4 g droge gist
20 ml olijfolie
2 tl suiker
150 ml lauwwarm water (37*C)
Pulled paddenstoelen
400 g oesterzwammen
1 knoflook teentje
1 tl cayenne poeder
2 tl paprika poeder
1 el ketjap
1 el sesam olie
Klein zakje rucola sla
Zwart sesamzaad
Peper en zout
Olijfolie
Tahini saus
250 g crème fraîche
1 el tahini
peper en zout
Ingemaakte rode ui
1 rode ui
100 ml appelciderazijn
1 tl suiker