Bao buns met pulled paddenstoelen, tahini, ingemaakte rode ui en sesam

 
IMG_5993.jpg

Homemade bao buns, wie houdt er niet van. Heerlijk met pulled paddenstoelen!

Prep tijd: 30 min | Rijs tijd: 1,5 uur | Totale tijd: 2 uur

Bao buns zijn echt een van mijn favoriete gerechten. Het kost wat meer tijd, maar het blijft leuk om te maken & om steeds weer nieuwe smaak combinaties te verzinnen! Ik heb nu voor jullie een heerlijk recept bedacht met pulled paddenstoelen, een echte vleesvervanger vind ik. Ik heb ze heerlijk gekruid met cayenne peper en paprika poeder en daarna lekker gebakken in zoete ketjap en sesam olie. Ik vind het een gouden combinatie! En dat nog met heerlijke zoet zure rode ui en een frisse saus met tahini.

 
IMG_5977.jpg
IMG_5888.jpg
 

Zo maak je ingemaakte rode ui

  1. Begin met het maken van de ingemaakte rode ui. Deze is namelijk het lekkerst als je de rode ui minstens een uur in laat trekken. Snij de rode ui in ringen en mix samen met de appelciderazijn en suiker in een klein potje. Laat minstens een uur intrekken

Zo maak je bao buns

  1. Mix de bloem, gist, olijfolie en suiker in een kom en mix het lauwwarme water beetje bij beetje erdoor en kneed tot je een mooie deegbal hebt. Bestuif je keukenblad met wat bloem en kneed het deeg nog verder voor zo’n 5-10 min tot je een mooi soepel deeg hebt. Bestrijk de deegbal met een beetje olijfolie en leg in een grote kom en bedek met een vochtige theedoek. Laat het deeg rijzen voor zo’n uur / 1,5 uur op een warme plek

  2. Als het deeg verdubbeld is van grootte, leg het deeg dan weer op het keukenblad met wat bloem en druk de lucht er voorzichtig uit. Verdeel het deeg nu in 8 gelijken stukken en rol elk stuk tot een mooie ronde bal. Bedek de deegballetjes weer met een vochtige theedoek en laat nog even rijzen voor 30 minuten 

  3. Rol nu de deegballen uit in een ovalen vorm, bedek met een stukje bakpapier en vouw dubbel. Pak het stoommandje en leg er een laagje bakpapier in zodat het broodje niet blijft kleven aan het mandje. Prik er wel wat gaatjes in zodat de stoom erdoor kan komen later

  4. Zet een pan op met kokend water en plaats een stoommandje boven op de pan. Zet het vuur op middelhoog en leg de broodjes erin (bij mij passen er maar 2 per keer). Doe de deksel erop en stoom de broodjes voor 10 minuten

Zo maak je de pulled paddenstoelen

  1. Trek de paddenstoelen uit elkaar en leg in een grote kom. Snij de knoflook fijn en mix samen met een scheutje olijfolie, cayenne poeder en paprika poeder bij de paddenstoelen

  2. Verhit een beetje olie in een pan en bak de paddenstoelen voor een paar minuten. Voeg nu de ketjap en sesam olie toe en maak verder op smaak met peper en zout. Bak nog even kort op een laag vuurtje tot de paddenstoelen gaar zijn

  3. Maak ondertussen de tahini saus en mix daarvoor de crème fraîche met de tahini en maak verder op smaak met peper en zout

  4. Beleg de bao buns met een beetje rucola sla, pulled paddenstoelen en ingemaakte rode ui. Maak af met de tahini saus en besprenkel de bao buns met zwart sesamzaad

Ingrediënten voor 8 bao buns

300 g bloem

4 g droge gist

20 ml olijfolie

2 tl suiker

150 ml lauwwarm water (37*C)

Pulled paddenstoelen

400 g oesterzwammen

1 knoflook teentje

1 tl cayenne poeder

2 tl paprika poeder

1 el ketjap

1 el sesam olie

Klein zakje rucola sla 

Zwart sesamzaad

Peper en zout

Olijfolie

Tahini saus

250 g crème fraîche

1 el tahini

peper en zout

Ingemaakte rode ui

1 rode ui

100 ml appelciderazijn

1 tl suiker

Eestmakelijk!