Vegetarische steak tartaar met peterselie olie een crème van mierikswortel en kerrie
Zo maak je het
Begin ermee om de peterselie olie te maken. Snij daarvoor de peterselie blaadjes en de knoflook grof en doe in een foodprocessor samen met de olijfolie en mix goed tot je een mooie groene olie hebt. Je kan dit ook doen met een staafmixer. Zet zo lang even aan de kant zodat de peterselie en knoflook goed in de olie kan trekken
Vervolgens kan je beginnen met het ontvellen van de tomaten. Eerst, breng water aan de kook in een pan en maak een andere kom klaar met zo koud mogelijk water. Snijd ondertussen op de bovenkant van de tomaten in de kroon een kruisje, dit maakt het makkelijker om straks het vel er vanaf te halen. Laat de tomaten daarna voor 30 seconden koken in de pan en leg vervolgens in het ijswater. Nu kan je het vel van de tomaten eraf pellen. Snij de tomaat daarna in vieren, verwijder de zaadlijsten en snij de tomaat in kleine gelijke blokjes
Schil vervolgens de aubergine en snij in kleine blokjes, dezelfde grootte als de tomaten blokjes. Verhit vervolgens een pan met een beetje olie en bak de aubergine blokjes tot ze gaar zijn en blus af met een beetje sojasaus
Snij daarna het sjalotje, de kappertjes, olijven en de rijstwafels fijn en mix samen met de tomaat. Voeg daarna ook de mosterd en ketchup erbij en mix door elkaar. Maak daarna verder op smaak met peper en zout
Maak als laatst de crème en mix daarvoor de Griekse yoghurt met de mierikswortel en kerrie en maak verder op smaak met peper en zout
Maak nu vervolgens de borden op en veeg met een lepel een eetlepel van de mierikswortel crème uit. Schep daarna per bord 1/4 van het mengsel in een kookring en druk goed aan met een lepel voordat je de kookring weer verwijderd. Haal daarna de peterselie olie door een zeef en giet de olie rondom de tartaar op het bord. Maak eventueel af met een takje dille
Ingrediënten voor 4 personen
Tartaar
4 grote tomaten
1 sjalot (of zoet uitje)
1 tl kappertjes
6 kalamata olijven
1 aubergine
1 tl sojasaus
1 el tomaten ketchup
1 tl Dijonmosterd
2 rijstwafels
Peper en zout
Olijfolie
Evt. takje dille als garnering
Peterselie olie
Bosje peterselie
1 klein teentje knoflook
100 ml olijfolie
Mierikswortel crème
4 el Griekse yoghurt
1 tl mierikswortel (uit potje)
2 tl kerrie