Prei soep met zoete aardappel en croutons met parmezaan en tijm
Zo maak je het
Schil de zoete aardappel en snij in partjes of blokjes. Verwijder het buitenste blad van de preien en snij de prei vervolgens in ringen. Snipper daarna de ui en snij de knoflook fijn.
Zet de soeppan op het vuur en verhit een klein scheutje olijfolie. Fruit eerst de knoflook en ui kort. Voeg daarna de zoete aardappel en prei toe en bak deze kort even aan. Voeg vervolgens het bouillonblokje toe met het kokend water en laat op een middelhoog vuur koken voor zo’n 15-20 minuten tot alles gaar is.
Verwarm ondertussen de oven ook voor op 180 graden voor de croutons. Snij of breek het brood in kleine stukken en leg deze op een bakpapier. Besprenkel met olijfolie, zout, de gedroogde tijm en parmezaanse kaas. Hussel even goed door elkaar en bak dan even in de oven voor ongeveer 5 minuten tot ze mooi knapperig zijn geworden.
Pureer de soep fijn met een staafmixer en voeg de room toe. Maak nu de soep verder op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over de kommen en leg vervolgens de croutons in de soep. Garneer als laatst met nog een beetje parmezaanse kaas en fijngesneden basilicum.
Ingrediënten voor 4 personen
2 preien
250 g zoete aardappel
2 tenen knoflook
1 ui
1 groente bouillonblokje
100 ml kookroom
1,2 L kokend water
Olijfolie
Peper en zout
Croutons
Paar sneetjes (oud) brood
Olijfolie
Snufje zout
1 el gedroogde tijm
Geraspte parmezaanse kaas
Topping
Handje verse basilicum
Parmezaanse kaas