Dumplings met paksoi, shiitake, gember, tempeh & sesam

 
IMG_4245.JPG

Aziatische dumplings, leuk om te serveren als borrelhapje of als bijgerecht

Prep tijd: 45 min | Kook tijd: 30 min | Totale tijd: 1 uur en 15 min

Dumplings! Zo lekker & leuk om te maken! Toen ik nog in Amsterdam woonde ging ik vaak naar HappyHappyJoyJoy waar ze mega lekkere dumplings serveren & nu dacht ik, ik ga het eens zelf proberen en met succes!

Een paar tips op een rijtje voor de perfecte dumplings:

Deze dumplings kan je goed maken in een stoommandje. Het belangrijkste tijdens het stomen is dat je genoeg water in je pan laat koken. Door het stomen verdampt er ook een groot gedeelte van het water en zo ben je altijd zeker dat er water in je pan zit. Vergeet ook zeker niet om bakpapier in het mandje te leggen en om er genoeg gaatjes in te prikken. Hierdoor blijven de dumplings niet aan het mandje plakken en kan er genoeg stoom door het mandje komen. Laat verder ook genoeg ruimte over tussen de dumplings, anders heb je de kans dat ze aan elkaar blijven plakken en dat ze openscheuren als je ze uit elkaar haalt.

Ik gebruik tijdens het koken vaak een foodprocessor en ook met het maken van deze dumplings scheelt het wat tijd. Als je nou geen foodprocessor in huis hebt kan je natuurlijk ook alles voordat je het in de pan gooit al klein snijden.

Zo maak je het

  1. Mix de bloem met het kokend water en meng met een spatel tot een deeg, vorm daarna met je handen een mooie bal en pas op want de bal kan nog heet zijn. Verpak daarna het deeg in vershoudfolie en leg terwijl je aan de vulling begint het deeg in de koeling. 

  2. Snij de paksoi, knoflook, shiitake en gember en bak met een beetje olie in een pan voor een paar minuten. Blus het na een paar minuten af met wat sesamolie en laat even afkoelen en maak verder op smaak met peper en zout. 

  3. Snij dan ook de tempeh in kleine reepjes en bak in een pan met een beetje olie tot ze goudbruin gekleurd zijn. Prak de tempeh daarna in nog kleinere stukjes en zet even aan de kant. 

  4. Doe het mengsel met de paksoi in een foodprocessor als het een beetje afgekoeld is en snij alles fijn. 

  5. Pak daarna het deeg uit de koeling en verdeel in 16 gelijke stukjes en maak van elk stukje een mooi bolletje. Bestuif je keukenblad met een beetje bloem en rol elk bolletje uit tot je een heel dun rond velletje hebt. Schep een beetje van het paksoi mengsel in het midden van elk vel en strooi er wat tempeh overheen. Vouw daarna alle buitenkanten naar het midden en maak er een mooi pakketje van. Voor een andere vorm kan je ze ook een keer dubbel vouwen en dan als een waaier dichtmaken. 

  6. Zet een bakje met water en een bakje met sesamzaadjes klaar en dip elke dumping met de onderkant eerst in het water en vervolgens in de sesamzaadjes en bak ze kort in een pan met wat olie tot de sesamzaadjes goudbruin gekleurd zijn. Zet vervolgens een pan met kokend water op. Pak nu het stoommandje en bedek de bodem met bakpapier en prik er genoeg gaatjes in zodat de stoom erdoorheen kan komen. Laat de pan met kokend water op een middelhoog vuur staan en leg het stoommandje erop. zorg dat de dumplings elkaar niet raken in het mandje en stoom ze vervolgens voor ongeveer 10 minuten gaar.

Ingrediënten voor 16 dumplings

150 g bloem

100 ml kokend water


Voor de vulling

1 bosui

1 teen knoflook

3 stengels paksoi

100 g shiitake

2 cm verse gember

100 g tempeh

1 el sesamolie

10 g sesamzaadjes

 

Eetsmakelijk!