Coquilles van koningsoesterzwam met champagne beurre blanc

 

Met deze vega coquilles verras jij iedereen om je heen en kan jij laten zien hoe bijzonder de vegetarische keuken kan zijn.

Prep tijd: 30 minuten | Wachttijd: 1 uur | Totale tijd: 1,5 uur

Coquilles maken van koningsoesterzwammen, wauw echt geweldig! De structuur en smaak van koningsoesterzwammen zijn echt fantastisch. Om het nog beter te maken heb ik als saus bij dit gerechtje een champagne beurre blanc gemaakt, echt culinair genieten dus! Het gerecht bestaat uit verschillende onderdelen dus ik raad je aan om het goed door te lezen voordat je begint met koken. 

 

Zo maak je het

  1. Snij de stammen van de koningsoesterzwammen in schijven van ongeveer 1,5 cm. Bewaar de dakjes van de paddenstoelen voor later. Leg de schijven in een laagje water gemengd met een snufje zout voor ongeveer een uur om te laten intrekken

  2. Na een uur, droog de oesterzwammen met een keukenpapier en kerf twee horizontale en twee verticale lijnen op de bovenkant van de koningsoesterzwammen. Bak daarna de koningsoesterzwammen in een pan met een klontje boter tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn aan beide kanten

  3. Snij ondertussen de dakjes van de paddenstoelen in reepjes en bak kort met de ketjap tot ze mooi gaar zijn. Besprenkel met wat zout en peper

Zo maak je de Champagne beurre blanc

  1. Voor de beurre blanc, maak deze vlak voor het serveren. Je kan de beurre blanc namelijk niet opnieuw opwarmen, dan gaat deze schiften. Snipper de sjalotjes en kook ze gaar in de champagne op laag vuur. Als de champagne voor 1/3 is ingekookt voeg dan de room toe en laat weer inkoken voor de helft 

  2. Haal het mengsel door een zeef en doe weer terug in een schone sauspan. Voeg nu al roerend met een garde één voor één blokjes koude boter toe aan de pan. Als alle boter is opgelost voeg dan de kookroom en toe en wat zout en peper naar smaak


Finishing touch

Maak de borden op met een laagje champagne beurre blanc, leg daarop de gebakken dakjes, zeekraal en maak af met de koningsoesterzwammen en eventueel wat affilla cress

Ingrediënten voor 4 personen


Coquilles

3 grote koningsoesterzwammen

Snufje zout

1 tl ketjap

Champagne beurre blanc

200 ml champagne (of cava)

3 sjalotjes

200 g koude ongezouten roomboter

100 ml kookroom

Peper en zout

Garnering

100 g zeekraal

Affilla cress

 

Eetsmakelijk!