Romige risotto met witte asperges, prei, venkel, bieslook, amandel en burrata

 

Tijd voor een heerlijke zomerse risotto!

Prep tijd: 20 min | Totale tijd: 45 minuten - 1 uur

Als de asperges weer in het seizoen zijn dan kan ik alleen maar denken, yes het wordt weer zomer! Eindelijk weer langere dagen, veel zon en lekkere zomerse frisse gerechten. Deze risotto is echt een topper om op tafel te zetten tijdens deze mooie zomerdagen! Heerlijk fris met venkel bieslook en burrata en nog extra romig met een klein beetje roomboter en parmezaanse kaas, echt genieten!

Zelf hou ik er altijd van om de asperges sous vide te bereiden. Door de asperges te vacumeren verliezen de asperges geen smaak en door ze daarna op constante temperatuur te garen met de sous vide stick, krijg je altijd de perfect gegaarde asperges! Voor dikkere asperges gaar ik ze 40 minuten op 88 graden. Mochten ze dunner zijn, dan kan je ze altijd iets korten koken. Mocht je geen sous vide apparaat hebben, geen probleem natuurlijk! In het recept leg ik je uit hoe je de asperges kookt in een normale pan.

 
 

Zo maak je het

  1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij de venkel ook in kleine blokjes en snij de prei in halve ringen. Snij ook alvast de bieslook fijn en hak de amandelen.

  2. Voor de asperges, schil de asperges onder het kopje naar beneden en snij ongeveer 2-3 cm van de onderkant af van de asperges, deze zijn erg taai anders. De schil en de onderste stukken van de asperges kan je bewaren om soep mee te maken.

  3. Kook de asperges in ruim kokend water met een beetje zout voor 5 minuten en zet daarna het vuur uit. Laat ze nog voor zo’n 10-15 minuten garen in de pan. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges. Maak ondertussen ook alvast de risotto klaar.

  4. Zet hiervoor een pan op met ongeveer 1,5 liter water en voeg daar 1 bouillonblokje aan toe. Laat op een laag vuurtje staan.

  5. Fruit ondertussen de knoflook, ui, prei en venkel in een scheutje olijfolie in een grote (wok)pan. Voeg de risotto rijst toe en blijf roeren tot deze glazig van kleur wordt. Als ze glazig van kleur zijn, voeg dan een paar schepjes van de bouillon toe en roer tot deze helemaal is opgenomen. Blijf dit herhalen tot de risotto helemaal gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

  6. Als de risotto klaar is, voeg dan de roomboter en de Parmezaanse kaas toe en en roer nog even goed door. Maak verder op smaak met peper en zout.

  7. Snij de asperges door de helft. Schep de risotto rijst op en leg daar de asperges overheen. Verdeel per bord een halve burrata over de asperges en garneer met bieslook en amandelen. Garneer eventueel nog met salad pea of bijvoorbeeld rucola.

Ingrediënten voor 4 personen

12 witte asperges

300 g risotto rijst

2 knoflook teentjes

2 kleine uien

2 preien 

1 venkel

1 groente bouillonblokje

2 handjes amandelen

2 bollen burrata

Bosje verse bieslook

75 g Parmezaanse kaas

40 g ongezouten roomboter

Peper en zout

Salad pea of bijvoorbeeld rucola

Geniet!