Paasstol recept
Zo maak je het
Begin eerst met het maken van het deeg. Meng hiervoor de bloem, gist, het ei, de lauwwarme melk, de gesmolten boter en de suiker. Mix tot een glad deeg en voeg als laatste de snuf zout toe. Laat het deeg voor 8-10 draaien op een lage stand op je keukenmachine met een deeghaak.
Dek nu de kom af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat het deeg voor een uur rijzen op een warme plek.
Week ondertussen ook alvast de abrikozen en rozijnen in lauwwarm water voor een half uur en dep daarna droog met een keukenpapier of in een theedoek.
Ook kan je alvast het amandelspijs klaarmaken. Kneed hiervoor de amandelspijs los met het halve ei en rol deze in een lange rol die uiteindelijk in het brood komt.
Haal het deeg uit de kom en kneed vervolgens het gedroogde fruit door het deeg heen tot het fruit goed verdeeld is over het deeg.
Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een ovale vorm. Leg de amandelspijs in het midden van het deeg en rol het deeg op tot een langwerpig brood. Bedek met een vochtige theedoek en laat het deeg nogmaals voor 45 minuten rijzen.
Laat ondertussen de oven alvast voorverwarmen op 200 graden.
Besmeer het deeg na 45 minuten met de gesmolten boter en bestrooi met de geschaafde amandel.
Bak het brood in de oven voor zo’n 25-30 minuten tot deze mooi goudbruin gebakken is. Elke oven werkt net even wat anders, dus houdt goed het brood in de gaten en pas zo nodig de temperatuur of oventijd iets aan.
Ingrediënten voor 1 paasstol
Deeg
350 g bloem
7 g gedroogde gist
1 ei
175 ml lauwwarme melk (lichaamstemperatuur)
75 g gesmolten ongezouten roomboter
1 el kristalsuiker
Flinke snuf zout
Vulling
250 g gedroogde abrikozen
250 g gedroogde rozijnen
300 g amandelspijs
Rasp van 1 sinaasappel
1/2 ei
Garnering
40 g gesmolten ongezouten roomboter
20 g amandelschaafsel
Benodigdheden
Keukenmachine (optioneel)
Deegroller