Barbecue broodjes
Zo maak je het
Voeg de melk, het ei, zout, suiker en de gesmolten boter toe in de mengkom en mix dit kort met de deeghaak in je keukenmachine. Voeg nu de bloem en gist toe en mix kort. Voeg als laatst beetje bij beetje het water toe tot er een mooie deegbal ontstaat. Als het deeg nog iets te droog is kan je altijd nog een klein beetje extra water toevoegen. Of als je juist te veel hebt toegevoegd waardoor het deeg nog erg plakkerig is, voeg dan nog een klein beetje bloem toe.
Laat het deeg op een lage stand nog voor zo’n 8-10 minuten draaien. Je kan het deeg ook altijd maken zonder keukenmachine. Als je dit doet, kneed het deeg dan nog wat langer voor zo’n 15 tot 20 minuten. Haal het deeg uit de machine en kneed het kort nog even met de hand en vorm een mooie deegbal. Vet een grote kom in met een beetje olie of bakspray en leg daar het deeg in. Dek af met een vochtige doek en laat een uur lang rijzen op een warme plek tot het deeg is verdubbeld in grootte.
Haal het deeg uit de kom en verdeel deze in 12 gelijke stukken. Maak van elk stuk een mooie ronde bal en leg deze met genoeg ruimte uit elkaar op een bakpapier en dek af met een doek om ze nog een keer te laten rijzen voor 30 minuten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Na een half uur, besprenkel de broodjes met een beetje water en bak ze in de voorverwarmde oven voor zo’n 15 minuten tot de broodjes mooi goudbruin gekleurd zijn.
Haal ze uit de oven en besmeer ze gelijk met wat gesmolten boter en besprenkel de zaadjes over de broodjes.
Deeg voor 12 broodjes
500 g bloem
7 g gedroogde gist
200 ml lauwwarme melk
75 ml lauwwarm water
50 gesmolten boter (laat afkoelen tot kamertemperatuur)
1 ei
10 g zout
2 tl suiker
Topping
40 g gesmolten boter
Zaadjes naar keuze. Bijvoorbeeld sesamzaadjes, maanzaad of zonnebloempitten