Broodkrans met sambalboter, knoflook en oude kaas
Mijn favoriete borrelbrood krans voor de feestdagen.
Prep tijd: 30 min | wachttijd: 1,5 uur | Oven tijd: 40-45 minuten | Totale tijd: 2 uur en 45 minuten
Een heerlijk zelfgemaakt brood kan natuurlijk niet missen tijdens de feestdagen & hoe leuk is het nou om een borrelbrood te serveren in een vorm van een krans met een mooie strik eromheen. Iedereen zal tijdens de lunch of borrel genieten van dit lekkere huisgemaakte borrelbrood.
Ik maakte deze keer het brood met mijn favoriete sambalboter, maar met de ingrediënten kan je natuurlijk alle kanten op en zo je eigen variatie maken.
Wat is jullie favoriete vulling voor een borrelbrood op tafel?
Zo maak je het
Verwarm de melk tot 37 graden.
Mix de bloem, melk, 3 eieren, de gist, roomboter en zout in de keukenmachine tot een glad deeg (of mix met de hand tot een mooi deeg). Mix het deeg voor zo’n 8 minuten in de keukenmachine op een lage stand of voor zo’n 15-20 minuten met de hand.
Leg de bol deeg in een ingevette kom en dek af met een folie of vochtige theedoek en laat rijzen op een warme plek in huis voor 1,5 uur.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Haal het deeg uit de kom en leg deze op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg even kort door en rol deze daarna uit met een deegroller tot een langwerpig deeg met een breedte van zo’n 20-22 cm.
Snij de knoflook fijn en besmeer het deeg met de sambalboter en de knoflook en verdeel de geraspte oude kaas over het deeg.
Rol nu het deeg op zodat je een lange opgerolde sliert deeg krijgt. Snij deze in vanaf 3 cm vanaf de bovenkant helemaal naar beneden, en vlecht daarna de twee brood slierten over elkaar heen. Vouw in een ronde vorm van een krans en leg op een bakplaat met een bakpapier eronder.
Kluts het laatste eitje en besmeer het brood met het ei.
Laat het brood nog even rijzen voor zo’n 20 minuten op de bakplaat en bak daarna af in de oven voor zo’n 40-45 minuten tot deze mooi goudbruin gebakken is.
Laat het brood even kort afkoelen en strik dan het lint om de krans en serveer.
Ingrediënten voor 1 grote krans
500 g bloem
175 ml melk (37 graden)
4 eieren
8 g instant gist
30 g roomboter (op kamertemperatuur)
5 g zout
250 g sambalboter (zie vorige recept of het recept op mijn website)
100 g geraspte oude kaas (of andere kaas naar keuze)
3 teentjes knoflook
Lint voor de strik om het brood