No knead bread

 
IMG_3833.png

Brood bakken zonder te kneden. Je maakt het deeg in de avond & in de ochtend kan je heerlijk vers brood bakken

Prep tijd: 20 min | Rijs tijd: 14 uur | Totale tijd: 14 uur en 20 min

Brood bakken hoeft niet ingewikkeld te zijn & daar is dit heerlijke brood het voorbeeld van! No knead bread staat voor het recept waarbij je het deeg niet hoeft te kneden. Je kan het deeg maken in de avond en daarna de hele nacht laten rijzen. De volgende ochtend vorm je het kort tot een deegbal, laat je het nog twee uur rusten & daarna kan je dit brood al heerlijk bakken in de oven.

Je ziet tegenwoordig de Dutch oven veel voorbijkomen om brood mee te bakken, die aardig duur zijn. Maar ik heb deze week bij de kringloop een geweldige braadpan gescoord voor maar 3 euro en het werkt fantastisch!

Voor het deeg is het belangrijk dat het de water temperatuur rond de 37 graden is. Wat ik altijd doe, ik voel met mijn hand het water onder de kraan en als het voelt als dezelfde temperatuur als mijn lichaam dan weet ik dat het goed is. Als het water namelijk te heet is zal je merken dat het brood niet zal rijzen, dit komt omdat het gist door te heet water niet meer zal werken.

 
IMG_3835.png
IMG_3832.png
 

Zo maak je het

  1. Mix een een grote kom de tarwebloem, gist en zout en mix door elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje het water toe en mix met een pollepel tot alles goed gemengd is. Dek de kom af met vershoudfolie en laat minstens 12 uur rijzen op een warme plek

  2. Na 12 uur, als het deeg verdubbeld is en vol zit met luchtbellen is het deeg goed. Stort het deeg op een met meel bestoven keukenblad en vouw de zijkanten van het brood naar het midden tot je een mooie ronde deegbal krijgt. Je kan het deeg daarna omdraaien en nog even voorzichtig over het keukenblad rollen tussen je handpalmen om het deeg nog mooier te vormen

  3. Bestuif een schone theedoek met flik wat meel en laat het deeg nu nog 2 uur hierin rijzen door de theedoek dicht te vouwen

  4. Verwarm na 1,5 uur de oven alvast voor op 220*C met de Dutch oven of braadpan erin zodat het alvast goed kan opwarmen

  5. Na 2 uur, leg het deeg met de naad naar onderen op bakpapier en snij met een scherp mes de bovenkant voorzichtig in, in de vorm van een kruis. Leg het deeg met bakpapier in de Dutch oven of braadpan en doe de deksel er terug op

  6. Bak het brood eerst voor 30 minuten in de oven met de deksel op de pan. Na 30 minuten, bak het brood nog 10 minuten zonder deksel zodat het brood mooi bruin van kleur wordt

Ingrediënten voor 1 brood

400 g tarwebloem

3 g droge gist

5 g zout

300 ml lauwwarm water (37*C)

Enjoy!