Panna cotta met balsamico en munt, parels van salie siroop, dragon olie, kletskop en verse vijgen

 

Een verrassend dessert met een hartige twist

Prep tijd: 1 uur | wachttijd: 2-3 uur | totale tijd: 3-4 uur

Een dessert met een hartige twist. Als ik zelf uiteten ga, dan vind ik het ook altijd zo leuk als chefs een dessert op tafel zetten waarbij ze hartige en zoete ingrediënten combineren. Ik wilde hier zelf ook mee gaan experimenteren en dacht, waarom maak ik niet eens een panna cotta met balsamico en munt?

Door agar agar te gebruiken voor de panna cotta in plaats van gelatine, is de panna cotta ook helemaal vegetarisch. Als je de panna cotta liever helemaal vegan wilt maken dan kan dat natuurlijk ook door de slagroom te vervangen door plantaardige slagroom.

Heb je binnenkort een etentje op de planning? Dit recept is ook heel gemakkelijk voor te bereiden waardoor je op de dag zelf geen stress meer hoeft te hebben. Alle onderdelen, de panna cotta, parels en olie, kan je al gemakkelijk een paar dagen van tevoren bereiden en bewaren in de koelkast.

 
 
 

Zo maak de panna cotta’s

  1. Verwarm de slagroom samen met de suiker, balsamico siroop, fijngesneden munt en de agar agar en roer tot het geheel kookt. Laat het op laag vuur nog koken voor 1 min.

  2. Giet het mengsel in de vormpjes. Je kan dit in kleine bakvormpjes doen, siliconen bakvormpjes die ik gebruik of ook bijvoorbeeld in een weckpotje gieten. Net wat je leuk vindt.

  3. Laat de panna cotta’s opstijven in de koelkast voor zo’n 2 uur tot ze goed opgestijfd zijn. Maak ondertussen de parels en de dragon olie.

Parels van salie siroop

  1. Giet de zonnebloemolie in een hoge maatbeker en zet in de vriezer tot deze goed koud is.

  2. Mix de siroop goed met de agar agar en verhit langzaam. Laat het geheel 1 minuut koken en zet dan het vuur uit. Laat even kort rusten en giet het geheel dan over in een spuitflesje met een kleine spuitmond.

  3. Druppel de siroop in de koude olie tot kleine parels.

  4. Giet de zonnebloemolie door een zeef (vang de zonnebloemolie op, gooi niet zomer weg) en vang de parels op met de zeef. Bewaar in een bakje of kommetje en zet zolang aan de kant

  5. De olie kan je gewoon bewaren voor een volgende keer.

Dragon olie

  1. Zet alvast een kom met water klaar met de ijsblokjes zodat het water goed koud kan worden.

  2. Laat water koken in een kleine pan en voeg dan de dragon en spinazie toe. Blancheer dit kort voor 15 seconden, giet het water af en leg de kruiden direct in het ijswater.

  3. Knijp de kruiden goed uit en laat daarna nog even uitlekken op een keukenpapier zodat de kruiden zo droog mogelijk zijn. Water mengt namelijk niet goed met olie.

  4. Mix de kruiden samen met de neutrale olie in een blender of foodprocessor.

  5. Giet de olie door een kaasdoek, keukenpapier of theedoek. Dit kan je het beste doen om deze op een zeef te leggen met daaronder een kom die de groene olie opvangt. Laat de olie uitlekken en bewaar de groene olie in een schoon flesje.

Het opmaken van de gerechten

  1. haal de panna cotta’s uit de vormpjes en verdeel deze over de borden. Giet de dragon olie naast de panna cotta, garneer met partjes van de verse vijgen, de salie parels, stukjes kletskoek en de eetbare bloemblaadjes.

Ingrediënten voor 6 panna cotta’s

500 ml slagroom

60 g suiker

2 el balsamico stroop

10 g verse munt

2 g agar agar

Dragon olie

Handje verse spinazie

25 g verse dragon

200 ml zonnebloemolie (of andere neutrale olie)

Paar ijsblokjes

Parels van salie siroop

300 ml zonnebloemolie

200 ml salie siroop (van bijvoorbeeld agroposta of je kan deze ook zelf maken)

3 g agar agar

Garnering

3 kletskoekjes

Eetbare bloemetjes of gedroogde bloemblaadjes

6 verse vijgen

 

Eetsmakelijk!