Limoncello tiramisu met huisgemaakte lemon curd en amandelen

 

Heerlijke frisse tiramisu in een glaasje!

Prep tijd: 25 min | wachttijd: 1 uur | totale tijd: 1 uur en 25 minuten

Dit dessertje blijft zo’n favoriet! De combinatie van room, langevingers, limoncello en huisgemaakte lemon curd, zo lekker! Ik vind het altijd leuk om deze limoncello tiramisu te serveren in glaasjes, weckpotjes of schaaltjes. Ook zou je deze limoncello tiramisu kunnen serveren in een grote schaal, zoals vaak wordt gedaan met de traditionele tiramisu. Net wat je zelf leuk vindt.

Huisgemaakte lemon curd is ook zo gemakkelijk om te maken en extra lekker! Lemon curd kan je zelfs voor zo’n twee weken bewaren in de koeling of je kan ze wecken waardoor je ze nog veel langer kan bewaren. Ik maak daarom ook altijd een extra grote hoeveelheid lemon curd. Met dit recept maak je maar een kleine hoeveelheid lemon curd zodat je genoeg hebt voor de tiramisu, maar verdubbel het recept zeker zodat je wat extra hebt voor andere dessertjes. Ook is het super leuk om de lemon curd te wecken in kleine potjes en cadeau te geven aan vrienden of familie.

 
 
 

Zo maak je de lemon curd

  1. Verwarm de roomboter met de suiker au bain-marie. Mix goed tot de suiker is opgenomen in de gesmolten roomboter. Belangrijk bij au bain-marie is dat de kom waarin je de roomboter en suiker verhit het water niet raakt.

  2. Voeg nu het sap en rasp toe van 1 citroen en mix goed door.

  3. Kluts het ei kort en voeg deze ook al mixend toe aan het mengsel.

  4. Blijf af en toe even roeren in het mengsel. De curd is klaar wanneer deze de dikte van yoghurt heeft.

  5. Haal de kom van het vuur af en stort de lemon curd in een kommetje of bakje en laat deze afkoelen. Bewaar daarna afgesloten in de koeling.

Tiramisu

  1. Mix de mascarpone met de slagroom en poedersuiker in je keukenmachine of met een handmixer tot een stevige room. Schep de room over in een spuitzak.

  2. Snij de lange vingers door de midden en dip deze in de limoncello. Verdeel daarna steeds twee halve lange vingers in een glaasje, spuit daar een laagje mascarpone room overheen en bedek week met twee halve lange vingers. Herhaal dit nog een keer en maak daarna af met een toefje lemon curd en garneer met de fijngehakte amandelen. Laat de glaasjes nog even een uurtje opstijven in de koeling.

Ingrediënten voor 6 glaasjes

250 gr mascarpone

125 ml slagroom

2 el poedersuiker

18 lange vingers

75 ml limoncello

Handje fijngehakte amandelen

Lemon curd

1 citroen

60 g ongezouten roomboter

100 g kristalsuiker

1 ei

Benodigdheden

Mixer

Spuitzak

 

Geniet!