Glûhwein stoofperen met een huisgemaakte speculaascrumble en een ruby chocolade ganache

 

Een van mijn favoriete winter desserts, stoofperen!

Prep tijd: 30-40 min | wachttijd: 1,5 uur | totale tijd: 2 uur en 10 minuten

Alleen voor de geur is het al zo lekker om stoofperen te maken! Het woord zeg het eigenlijk al, stoofperen laat je rustig op het vuur stoven in wijn, port, prosecco of bijvoorbeeld vruchtensap, alles kan! In de pan kan je ook nog kruiden toevoegen voor extra smaak zoals kaneelstokjes of gedroogde bloemen. De peren laat je langzaam stoven voor zo’n 1,5 uur, hierdoor gaat je huis heerlijk ruiken naar die winterse lekkernijen. Ideaal als je eters over de vloer krijgt, dan kijken ze gelijk al uit naar al dat lekkers wat je voor ze gemaakt hebt.

Voor dit stoofperen recept heb ik de stoofperen langzaam laten stoven in glûhwein. Door de glûhwein krijgen de peertjes ook die prachtige donker paarse kleur. Voor de extra smaak heb ik nog een paar kaneelstokjes toegevoegd.

Naast de stoofperen heb ik een chocolade ganache gemaakt. Dit keer van de ruby chocolade callets van Koro. Via deze link kan je deze callets bestellen die ik gebruikt heb voor dit recept. De roze chocolade maakt het extra feestelijk en de kleuren passen zo goed bij de stoofperen en de verse bramen.

 
 
 

Zo maak je het

  1. Schil de stoofperen en snij van de onderkant een klein stukje af zodat je ze goed kan neerzetten. Laat de steeltjes wel aan de stoofperen zitten.

  2. Zet de stoofperen rechtop in een soeppan en giet hier de glûhwein overheen. Zorg dat de peertjes niet om kunnen vallen. Voeg eventueel nog een beetje water toe tot de peertjes helemaal onder staan. Voeg ook de kaneelstokjes toe. Laat de peertjes op laag vuur stoven voor zo’n 2,5 uur met de deksel op de pan.

  3. Maak ondertussen de chocolade ganache en verhit hiervoor langzaam de slagroom in een kleine pan, maar laat de slagroom niet koken. Als de slagroom warm is giet deze dan over de chocolade callets en laat even 1 minuutje staan. Roer daarna het geheel tot een ganache en giet over in een spuitzak.

  4. Voor de speculaascrumble, verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de boter in blokjes en kneed samen met de bloem, suiker, speculaaskruiden en het zout tot een kruimeldeeg. Verdeel de kruimels over een bakplaat die bedekt is met bakpapier en bak in de oven voor zo’n 12 minuten tot ze mooi goudbruin gebakken zijn.

  5. Voor het afmaken van het gerecht, snij de stoofperen en de bramen voorzichtig door de helft. Verdeel vervolgens de kruimels over de borden en leg hier in het midden de stoofperen over elkaar op. Spuit als laatst per bord 3 toefjes van de chocolade ganache en leg hier twee halve bramen tegenaan zoals op de foto’s.

Ingrediënten voor 8 personen

8 stoofperen (Gieser Wildeman)

1 liter glûhwein

2 stokjes kaneel

8 verse bramen

Chocolade ganache

100 g ruby chocolade (of andere chocolade naar keuze)

75 g slagroom

Speculaascrumble

60 g bloem

30 g koude ongezouten roomboter

30 g suiker

2 tl speculaas/koekkruiden (eigen speculaaskruiden maken)

Snufje zout

Benodigdheden

Spuitzak

 

Geniet!