Glûhwein stoofperen met een huisgemaakte speculaascrumble en een ruby chocolade ganache
Zo maak je het
Schil de stoofperen en snij van de onderkant een klein stukje af zodat je ze goed kan neerzetten. Laat de steeltjes wel aan de stoofperen zitten.
Zet de stoofperen rechtop in een soeppan en giet hier de glûhwein overheen. Zorg dat de peertjes niet om kunnen vallen. Voeg eventueel nog een beetje water toe tot de peertjes helemaal onder staan. Voeg ook de kaneelstokjes toe. Laat de peertjes op laag vuur stoven voor zo’n 2,5 uur met de deksel op de pan.
Maak ondertussen de chocolade ganache en verhit hiervoor langzaam de slagroom in een kleine pan, maar laat de slagroom niet koken. Als de slagroom warm is giet deze dan over de chocolade callets en laat even 1 minuutje staan. Roer daarna het geheel tot een ganache en giet over in een spuitzak.
Voor de speculaascrumble, verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de boter in blokjes en kneed samen met de bloem, suiker, speculaaskruiden en het zout tot een kruimeldeeg. Verdeel de kruimels over een bakplaat die bedekt is met bakpapier en bak in de oven voor zo’n 12 minuten tot ze mooi goudbruin gebakken zijn.
Voor het afmaken van het gerecht, snij de stoofperen en de bramen voorzichtig door de helft. Verdeel vervolgens de kruimels over de borden en leg hier in het midden de stoofperen over elkaar op. Spuit als laatst per bord 3 toefjes van de chocolade ganache en leg hier twee halve bramen tegenaan zoals op de foto’s.
Ingrediënten voor 8 personen
8 stoofperen (Gieser Wildeman)
1 liter glûhwein
2 stokjes kaneel
8 verse bramen
Chocolade ganache
100 g ruby chocolade (of andere chocolade naar keuze)
75 g slagroom
Speculaascrumble
60 g bloem
30 g koude ongezouten roomboter
30 g suiker
2 tl speculaas/koekkruiden (eigen speculaaskruiden maken)
Snufje zout
Benodigdheden
Spuitzak