Borrelbrood met citroen, knoflook en tijm boter

 

Borrelbrood bakken!

Prep tijd: 45 minuten | Wachttijd: 2,5 uur | Totale tijd: 3 uur en 15 minuten

Een heerlijk huisgemaakt borrelbrood kan natuurlijk niet ontbreken bij de borrel! Ook kan je dit brood lekker serveren bij een soepje of als brood vooraf bij een diner. Niet alleen is de smaak zo lekker van versgemaakt brood, de geur die door het hele huis verspreidt is al genoeg reden om dit brood te bakken voor als er visite komt.

 
 

Zo maak je het

  1. Mix de bloem, zout gist en het lauwwarme water in een kom en kneed tot een soepel deeg. Kneed het deeg in je keukenmachine voor zo’n 8-10 minuten of kneed het met de hand voor zo’n 15 minuten.

  2. Vet een grote kom in met een beetje olie of bakspray en leg de deegbal in de kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen voor een uur op een warme plek.

  3. Maak ondertussen de boter klaar en klop daarvoor eerst de boter luchtig met een mixer. Voeg nu de rasp van een halve citroen, de tijm en een snuf zout toe en mix goed door de boter. Zet zolang aan de kant tot gebruik.

  4. Na een uur, als je een springvorm hebt met losse onderkant, bedek deze dan met bakpapier. Vet vervolgens de gehele springvorm in met een beetje boter of bakpray. Kneed daarna het deeg nog even kort door en verdeel het deeg daarna in 9 gelijke stukken. Maak van 8 stukken deeg een mooie ronde deegbal en druk vervolgens aan de onderkant een kuiltje in het deeg met je vinger. Dit kuiltje kan je vervolgens vullen met 1 theelepel van de boter. Vouw daarna het deeg om de boter heen zodat de boter in het midden van de deegbal komt. Herhaal dit met de 8 deegballen die je hebt. Leg 1 deegbal in het midden van de springvorm en leg de andere 7 rondom de middelste deegbal. De 9de overgebleven deegbal verdeel je als laatst in 6 kleine gelijke deegballen die je rondom de middelste deegbal, boven op het andere deeg.

  5. Bedek de springvorm met de vochtige theedoek en laat het deeg nog een uur rijzen. Zet na een half uur alvast de oven aan op 220 graden zodat deze al goed kan voorverwarmen.

  6. Na een uur, schuif de springvorm in de oven en bak het brood voor 20-25 minuten tot het brood mooi goudbruin gebakken is. Je kan het brood gelijk serveren nadat het uit de oven komt.

Ingrediënten voor 1 brood

Deeg

400 g bloem

10 g zout

6 g gedroogde gist

250 ml lauwwarm water

Knoflookcitroen boter

100 g boter (kamertemperatuur) Rasp halve citroen

4 takjes tijm

Snuf zout

Benodigdheden

Hoge springvorm met een diameter van 18 cm

Geniet!